perjantai 31. elokuuta 2012
Kinuskikakku nro.4
Noniin, 4.kerta toden sanoo? :D
Tuli jälleen tehtyä kinuskikakkua, oikeastaan taitaa olla enemmänkin kuin 4.kerta, mutta kuvia en ole useammasta ottanut.
Tässä on 5 munan kakkupohja. Yleensä saatan kinuskikakkuihin tehdä pohjan, jossa on perunajauhojakin, mutta koska niitä ei ollut, pärjättiin pelkillä vehnäjauhoilla.
Tein pohjan siis "lasi-menetelmällä": tarvitaan kaksi lasia. Riko 5 huoneenlämpöistä munaa toiseen lasiin ja toiseen sokeria saman verran. Kaada sokeri kulhoon ja laita vielä vehnäjauhoja tyhjättyyn lasiin. Sekoita vehnäjauhoihin 1 tl leivinjauhetta ja 1tl vaniljasokeria.
Vatkaa munat & sokeri kuohkeaksi, kiinteäksi vaahdoksi.
Laita uuni 175 asteeseen.
Sihtaa jauhoseos siivilän läpi ja sekoita rauhallisesti nuolijalla seosta. Tässä kannattaa olla säntillinen, eikä oikoa. ;)
Voi-korppujauhota 26cm halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka ja kaada seos siihen.
Paista uunissa 40min. Älä käy availemassa uuninluukkua kesken kaiken! ;)
Tämän kakun väliin tuli vadelmia ja 1prk Flora Vispiä ja 2 purkkia rahkaa. Seoksen maustoin aavistuksella sokeria & vaniljasokeria.
Päälle tein siis perinteisesti kinuskin. Annoin kakun levätä kinuskin laittamisen jälkeen jääkaapissa yön yli.
Aamulla ennen kuutta silmät ristissä pursottelin reunat kuohukermalla, koska se on maukkain vaihtoehto mielestäni.
Koristelin karhunvadelmilla ja ripottelin vähän sinisenkimmeltäviä koristerakeita reunoille.
perjantai 17. elokuuta 2012
Mehevä mustikka-murupiirakka
Valitettavasti joudun nyt postaamaan ilman kuvaa. :(
Piirakka meni parempiin suihin ennen kuin minun tuli mieleen edes ottaa kameraa esille. Toisaalta se kertoo siitä, että herkullista oli! ;)
Otan kuvan kyllä, kunhan seuraavan kerran tätä herkkua teen.
Siihen asti saatte tyytyä pelkkään reseptiin:
Pohja:
2,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
2 tl leivinjauhetta
200 g voita
7 dl vehnäjauhoja
Tämä osuus vain osaan taikinaan:
2 dl (kirnu) piimää tai kermaa
1 kananmuna
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sulata voi. Sekoita ensin kuivat aineet keskenään ja lisää sitten sulanut voi. Sekoita hyvin. Jätä isompaan kulhoon 3/4 taikinasta ja laita loppuosa erilliseen kulhoon odottamaan käyttöä. Lisää isompaan taikinapohjaan 1 muna ja 2 dl piimää. Levitä taikina leivinpaperoidulle pellille.
Täyte:
5-6dl (tuoreita) mustikoita
2 purkkia rahkaa (toinen voi olla maustettu rahka, esim. sitruuna)
2 munaa
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Ripottele mustikat pohjan päälle.
Sekoita täyterahkan ainekset keskenään ja levitä se mustikoiden päälle. Murustele lopuksi koko komeuden pinnalle taikinasta kulhoon odottamaan jätetty seos.
Paista 200 asteessa 25-30 min.
Piirakka meni parempiin suihin ennen kuin minun tuli mieleen edes ottaa kameraa esille. Toisaalta se kertoo siitä, että herkullista oli! ;)
Otan kuvan kyllä, kunhan seuraavan kerran tätä herkkua teen.
Siihen asti saatte tyytyä pelkkään reseptiin:
Pohja:
2,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
2 tl leivinjauhetta
200 g voita
7 dl vehnäjauhoja
Tämä osuus vain osaan taikinaan:
2 dl (kirnu) piimää tai kermaa
1 kananmuna
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sulata voi. Sekoita ensin kuivat aineet keskenään ja lisää sitten sulanut voi. Sekoita hyvin. Jätä isompaan kulhoon 3/4 taikinasta ja laita loppuosa erilliseen kulhoon odottamaan käyttöä. Lisää isompaan taikinapohjaan 1 muna ja 2 dl piimää. Levitä taikina leivinpaperoidulle pellille.
Täyte:
5-6dl (tuoreita) mustikoita
2 purkkia rahkaa (toinen voi olla maustettu rahka, esim. sitruuna)
2 munaa
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Ripottele mustikat pohjan päälle.
Sekoita täyterahkan ainekset keskenään ja levitä se mustikoiden päälle. Murustele lopuksi koko komeuden pinnalle taikinasta kulhoon odottamaan jätetty seos.
Paista 200 asteessa 25-30 min.
torstai 9. elokuuta 2012
Kolme kinuskikakkua
Tästähän tulee kolmen koon juttu: Kolme KinuskiKakkua! :D
Eli tässä kolme erilaista kinuskikakkua eri vuosilta.
Ensimmäinen (ja suurin) on tämän vuoden helmikuulta, kun vein kuorolleni kahvien kera kakun minun ja mieheni naimisiinmenon kunniaksi (kuoroni oli kirkossa laulamassa ja halusin heitä kiittää):
Tämä kakku on rakennettu kolmesta kääretorttupohjasta. Välissä on kermarahkaa, vadelmahilloa ja pakastevadelmia. Päällä mansikkatomusokerilla maustettua kermavaahtoa ja päällä itse keitelty kinuskikastike.
Kakkoskakun tein 2011 miehen vanhalle työpaikalle läksiäiskakuksi:
Tässä 5 munan sokerikakkupohja, välissä jälleen kermarahkaa, mulberry-hilloa ja villivadelmia. Päällä hieman paksumpi, toffeemaisempi kinuski, sitruunamelissan lehtiä ja puutarhavadelmia.
Kolmoskakun olen tehnyt 2008 miehelle isänpäivänä (miehen poika auttoi koristeluissa, joita ei vielä kuvassa näy):
Tämä kakku on pienin, 3 munan kakkupohja. Välissä oli mansikkamoussea Hellapoliisin tapaan:
7 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
2 dl ranskankermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 1/2 -2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
300 g mansikoita soseutettuna
Eli tässä kolme erilaista kinuskikakkua eri vuosilta.
Ensimmäinen (ja suurin) on tämän vuoden helmikuulta, kun vein kuorolleni kahvien kera kakun minun ja mieheni naimisiinmenon kunniaksi (kuoroni oli kirkossa laulamassa ja halusin heitä kiittää):
Tämä kakku on rakennettu kolmesta kääretorttupohjasta. Välissä on kermarahkaa, vadelmahilloa ja pakastevadelmia. Päällä mansikkatomusokerilla maustettua kermavaahtoa ja päällä itse keitelty kinuskikastike.
Kakkoskakun tein 2011 miehen vanhalle työpaikalle läksiäiskakuksi:
Tässä 5 munan sokerikakkupohja, välissä jälleen kermarahkaa, mulberry-hilloa ja villivadelmia. Päällä hieman paksumpi, toffeemaisempi kinuski, sitruunamelissan lehtiä ja puutarhavadelmia.
Kolmoskakun olen tehnyt 2008 miehelle isänpäivänä (miehen poika auttoi koristeluissa, joita ei vielä kuvassa näy):
Tämä kakku on pienin, 3 munan kakkupohja. Välissä oli mansikkamoussea Hellapoliisin tapaan:
7 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
2 dl ranskankermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 1/2 -2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
300 g mansikoita soseutettuna
Kaalilaatikko
Kaalilaatikko on paras laatikkoruoka, minkä tiedän.
Tästäkin ruuasta on monta koulukuntaa, niinkuin varmasti kaikista peruskotiruuista. Minulle sopii porkkanallinen tai porkkanaton versio, kaalilaatikon kanssa kelpaa puolukkahillo tai raejuusto (molempi parempi!), mutta kermaa tai munamaitoa kaalilaatikkoon ei mielestäni tule. ;)
Teen kaalilaatikon monien muiden perusruokien tapaan näppituntumalla, mutta jonkinlaisen reseptin yritän siitä tuntumasta kirjoitella:
1 kg valkokaalia
2 isohkoa sipulia (käytän yleensä punasipulia)
2 valkosipulin kynttä
600g sika-nautajauhelihaa
2dl keitettyä riisiä (puuroriisiä, pitkää riisiä tmv.)
5-6 dl lihalientä
nokare voita & loraus öljyä paistamiseen
suolaa, pippuria
2rkl siirappia
Kuullota silputtu sipuli & valkosipuli voi-öljyseoksessa isossa kattilassa.
Lisää joukkoon pikkuhiljaa kaali muutamassa erässä.
Lisää lihaliemi ja siirappi, anna hautua.
Keitä riisi.
Paista jauheliha, mausta se suolalla ja pippurilla.
Yhdistä seokset isossa uunivuoassa. Ripottele pinnalle hieman korppujauhoja ja muutama nokare voita.
Paista 175 asteessa 1,5h.
Nauti!
Apple Pie
Tämä on tällainen Mummo Ankan omenapiiras-tyylinen viritelmä.
Osviittaa ohjeeseen otin sieltä täältä, mm. Kinuskikissalta otin tuon pohjan ohjeen ja vinkin kannen kuviointiin, mutta eipähän minulla niin kaunis piiras tullut. :) Onneksi ei ollut piiraiden kauneuskilpailut! Maku oli silti verraton vaniljajäätelön kanssa, nam!
Pohja:
150g voita tai margariinia
1dl sokeria
4 1/2 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1/2 dl kylmää vettä
Sekoita ensin keskenään kuivat aineet. Sitten lisää rasva, nypi se kuivien aineiden joukkoon niin, että saat murumaisen seoksen. Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Laita taikina jääkaappiin n. tunniksi. Valmista täyte sillä aikaa.
Täyte:
1 kg omenoita (ei pehmeä/makea lajike)
1 rkl voita
1/2 dl muscovado-sokeria
1/2 dl fariinisokeria
2tl vaniljasokeria
1-2 tl kanelia
ripaus suolaa makuja taittamaan
2 rkl sitruunamehua
3 rkl perunajauhoja
(& 1 kananmuna voiteluun)
Lämmitä voi kattilassa. Lisää kuoritut ja paloitellut omenat sekä muut aineet, paitsi perunajauhot.
Anna poreilla n. 20min välillä sekoitellen miedolla lämmöllä.
Siirrä kattila levyltä ja anna hieman jäähtyä. Sekoita joukkoon perunajauhot.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Ota taikina jääkaapista ja jaa se 2 osaan. Kauli pohja jauhotetulla alustalla ohueksi ja kippaa se vuokaan. Leikkele ylimääräiset mahdolliset reunat siistiksi. Kaada täyte pohjan päälle. Kauli sitten kansitaikina. Minä otin toisen foliovuoan, jota käytin muottina, kun leikkasin veitsellä taikinan sopivan kokoiseksi. Tee viiltoja tai koristekuvioita ja kippaa kansi päälle. Painele vielä reunat tiiviisti yhteen ja voitele kananmunalla.
Paista uunin alatasolla tunnin verran, mutta laita folio päälle, kun pinta alkaa olla saanut kauniisti väriä, ettei kärvenny! :)
Broiler-halloum-vuoka
Kuvassa vuoka menossa uuniin. :)
4 kpl marinoimattomia broilerinfileitä
8 siivua pekonia
mausteita (minulla: suola, mustapippuri, rosmariini, valkosipulijauhe, hunaja)
Mausta broilerinfileet ja kääräise pari pekonisiivua jokaisen ympärille.
Lisänä vuoassa:
1 sipuli
1 rasia kirsikkatomaatteja
halloumia
mausteita (valkosipulijauhe, mustapippuri, timjami)
Paista 180 asteisessa uunissa tunnin verran ja raikkaan salaatin kanssa ääntä kohden! :)
P.S. Kelpaa myös karppaajille. (hunajanhan voi jättää toki poiskin, laitoin sitä ihan pienen lirun!)
Cookie pops
Tein ensimmäistä kertaa Cookie popseja eikä niistä tullut kovinkaan nättejä, idea oli kiva, mutta toteutus ei vain onnistunut. :/
Näitä on tehty todella monissa blogeissa ja niistä on vaikka minkälaisia hienoja versioita olemassa. Tässä nyt kuitenkin minun tekemäni resepti:
1 pkt Pirkka Daniela-mustikan makuisia täytekeksejä
1 rs (200g) vaniljanmakuista tuorejuustoa
200g valkosuklaata (+ sinistä elintarvikeväriä)
70g tummaa suklaata
Erottele ensin keksien täyte erilleen kekseistä (säästäen sen). Murskaa keksit (esim. monitoimikoneella) hienoksi ja sekoita joukkoon täyte sekä tuorejuusto. Tee tasainen massa.
Pyörittele sitten kostein käsin pieniä palloja ja laita jääkaappiin jähmettymään.
Sulata valkosuklaa joko vesihauteessa tai varovasti mikrossa sulatellen, välillä sekoitellen. Sekoita sulaan suklaaseen elintarvikeväri (halutessasi).
Dippaa esim. haarukkaa apunakäyttäen pallot suklaaseen tai valuta suklaata palleroisten päälle. (Tämän osion sössin itse!)
Laita taas jääkaappiin jähmettymään.
Sulata tumma suklaa ja spritsaa sitä sikin sokin popsien päälle. Asettele popsit tarjolle esim. pieniin makeisvuokiin.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)